REGLER & ÖVRIG INFO

All nödvändig information kring tävlingen Svenska padelcupen

Nedan finner du all information om tävlingen samt ett antal snabblänkar till de viktigaste punkterna. Hittar du inte vad du söker efter så kontakta oss på info@svenskapadelcupen.se.

Läs gärna också på vår FAQ om ni söker svar på några av de flest förekommande frågorna vi får.

1. REGIONER Svenska padelcupen 2020

Svenska padelcupen spelas över hela Sverige som en region. Målet är att alla deltagare alltid ska möta de geografiskt närmaste laget efter varje omgång så resor blir så korta som möjligt. Angiven hemmastad vid registrering används som utgångspunkt för respektive lag. Vårt mål är att lag från samma klubb inte möts i de tidigaste omgångarna.

2. ANMÄLAN Svenska padelcupen 2020

Anmälan till tävlingen görs på hemsidan. Genom att skapa ett konto hos Svenska padelcupen med Din mailadress och lösenord, godkänner du i svarsmail allt gällande GDPR, där Du kan läsa om hur vi alltid skyddar och behandlar Dina uppgifter. Man kan anmäla sig till mer än en klass i tävlingen (läs punkt 7 nedan). Anmälan är bindande.

3. BETALNING

Efter att ni fyllt i anmälningsformuläret på hemsidan, så kommer ni till vår betalsida där ni kan betala med Swish. När betalning är registrerad är ert lag anmält till 2020 års tävling. Lagavgiften är 650:-/lag.

4. DELTAGARE

Svenska padelcupen spelas i lag (herr, dam och mixed).

5. ÅLDERSGRÄNS

En av spelarna måste fylla minst 18 år innan tävlingsstart, yngsta spelaren måste fylla minst 15 år under tävlingsåret. Lag med deltagare under 18 år kan spela hela grundserien, regionsfinal samt Sverigefinal utan målsmans närvaro. Skulle laget ta sig till utlandsfinalen måste dock målsman följa med för de som ännu inte fyllt 18 år.

6. TÄVLINGSKLASSER

De tre olika klasserna DAM, HERR och MIXED är indelade i olika tävlingsklasser.

DAM - A, B, C, D och E (nybörjarklass).

HERR - A, B, C, D och E (nybörjarklass).

MIXED - A, B, C och D (nybörjarklass).

Vi reserverar oss för att eventuellt slå ihop klasser om deltagarantalet är för få i någon klass. A och B-klass möter alltid endast lag i samma klass, medan D och E kan komma att mötas (gäller HERR) ju längre in i omgångarna man kommer. De åtta (8) bästa lagen i alla klasser går vidare till Sverigefinalen.

7. VILKEN KLASS ANMÄLER DU DIG TILL?

Det finns en utmaning i att få så ”rättvisa klasser” som möjligt rent sportsligt. Men vi måste ge det ett försök att hitta så klara grunder vi kan. Svenska Padelcupen inför ett rankingsystem som kommer att skapa bättre och bättre förutsättningar för varje CUP framöver. Rankingen kommer att räknas på alla deltagande lag från första Cupen 2020, men införs först inför den andra Cupen.

För att så enkelt som möjligt välja vilken klass ni ska anmäla er till, ber vi er läsa nedanstående: (vilken siffra är Ni?)

  1. Aldrig spelat padel- eller annan racketsport
  2. Nybörjare – Håller på att lära mig grunderna i padel
  3. Nybörjare ”plus” – Förstår grunderna i padel men behärskar inte alla grundslag
  4. Medel ”minus” – Kan grunderna väl och behärskar alla grundslag
  5. Medel – Behärskar alla typer av slag och grunderna i det strategiska spelet
  6. Medel ”Plus” – Behärskar alla typer av slag och har mycket god kunskap av det strategiska spelet
  7. Avancerad – Du behärskar alla de tekniska och taktiska delarna av spelet, samt spelar på Swedish Padel Tour med blandade resultat
  8. Erfaren - Du behärskar alla de tekniska och taktiska delarna av spelet. Håller motsvarande A eller B-klass på Swedish padel Tour med goda resultat
  9. Expert – Du tillhör de absolut bästa i Sverige och behärskar spelet på högsta nivå
  10. Världsstjärna – Har spelat World Padel Tour med goda resultat

Klass A = 9-10
Klass B = 7-8
Klass C = 5-6
Klass D = 3-4
Klass E = 1-2 (ej för mixed)

Svenska Padelcupen har för avsikt att skapa en så jämn tävling som möjligt ur det sportsliga perspektivet. Vi har därför rätten att under pågående tävling flytta lag som oavsett anledning hamnat i fel klass under registreringen. Vi hoppas och tror att vi alla som älskar padel och vill deltaga i en nationell tävling för både proffs och amatörer, gör allt för att hitta ”sin plats” i respektive klass. Det är tillåtet att anmäla mer än ett lag än det man anser sig tillhöra rent sportsligt – dock gäller detta bara till en högre klass. Är man nybörjare och känner att nybörjarklassen är den mest rättvisa, kan man även anmäla ännu ett lag till klassen ovanför för att tex utmana sig själv mot bättre motstånd. Därför är det av största vikt att du som deltagare anmäler dig först till den ”faktiska” klass du och ditt lag tillhör, innan ni eventuellt funderar över ännu ett lag.

8. RANKINGSYSTEM

Svenska padelcupen kommer att införa ett rankingsystem som innebär att alla deltagare från den första tävlingen, kommer att erhålla rankingstatus inför nästa tävling. Detta kommer att forma en jämnare och mer sportsligt rättvis indelning framöver när det kommer till klasser. Systemet kommer inte att användas för klassificering under den första tävlingen, utan införs först efter vi haft finalerna under 2020.

9. SPELFORM

Alla matcher spelas med bäst av tre set. Vid lika ett set var spelas det tredje setet med supertiebreak under grundserien (gäller ej A-klass DAM och HERR) Supertiebreak spelas som ett vanligt tiebreak men går till 10 där man måste vinna med två bollar.

10. EXTRAKVALET

Alla lag i Svenska padelcupen garanteras minst två matcher/omgångar genom att förlorarna i första omgången hamnar i ett extrakval. Från detta kval kommer lag som tar sig vidare, fortfarande ha chansen att ta sig till först Sverigefinalen och sedan ges chans att nå Spanienresan. Kvalet spelas från omgång 2 där man möter andra motståndare som förlorat första omgången. Hur många lag som kommer vidare från kvalet avgörs först efter anmälan till tävlingen stängts. Först då vet vi hur många lag respektive klass har. OBS! Om match vinns eller förloras genom Walk Over eller lottning, så räknas även detta som spelad match.

11. LOTTNING

Lottning kommer att ske på utsatt datum enligt info på hemsidan. Lottningen prioriterar den geografiska utgångspunkten för alla lag först. I största mån försöker även systemet se till att lag från samma klubb inte möts i de första omgångarna. Hemma-/bortafördel fördelas alltid lika efter att första omgången lottas.

12. SPELDAGAR

Från omgång 1 ända fram till finalen finns tidsramar för respektive omgång. Det är av största vikt att Ni som deltagare utgår ifrån att kunna avsätta minst en match inom dessa två veckor omgångarna gäller. Ni kommer via vårt system få mail skickade till er med all nödvändig info kring kontakten med era motståndare. Oavsett om ni är hemma- eller bortalag så ansvarar bägge lagen för att kontakt skapas och tid bokas. Kan inte lagen komma överens om lämplig tidpunkt eller bana skall lagkaptenen i det lag som har fördel av hemmabana kontakta tävlingsledningen. Ha även med er att ni kan använda er av en reserv för att lösa er match. Reserv anmäler ni genom att logga in på er egen adminsida på hemsidan. Har man bestämt tid för spel (datum och klockslag) och något lag sedan oberoende av orsak vill byta tid (inom deadline för omgången) är det upp till motståndarlaget att gå med på detta. Blir man ej överens om ny tid och matchen ej spelas, vinner det lag som är berett på spel på den ursprungliga tiden - på WO.

13. SPELPLATSER

GRUNDOMGÅNGAR

Vårt lottningssystem är utformat för att ge en så rättvis fördelning som möjligt sett till spelplats. De lag som hamnar överst i spelarträdet har fördel av hemmabana. Detta innebär att man kan välja sin hemmabana men kan också komma överens med motståndarna om annan bana. Efter avslutad match registrerar vinnarna resultatet på hemsidan i ”resultatformuläret” och ny lottning av nya motståndare sker. Tider för spelomgångarna fastställs definitivt efter anmälningstiden gått ut, då vi vet hur många lag som anmält sig till tävlingen. Matchen avgörs över tre set med supertiebreak i eventuellt tredje set (gäller ej A-klass DAM och HERR). Hemmalaget väljer om spel ska ske inom- eller utomhus.

Sverigefinalen (kvart, semi och finaler) spelas den 6 juni 2020 på Padel Crew i Helsingborg. De 8 bästa lagen i alla klasserna bjuds in för spel under lördagen, där lördagskvällen erbjuder en maffig bankett för alla deltagare.

Kvartsfinaler kommer att börja spelas 08.00 på lördags morgon och sedan går alla 14 finaler från eftermiddag mot kvällen. Banketten startar runt 21.00. Mer detaljerad info om just Sverigefinalen kommer alla lag tillhanda under kommande omgångar.

Spelformen är samma under Sverigefinalen som i grundomgången. Finalisterna i respektive klass gör upp om en resa till Spanien med träning, World Padel Tour, bankett och andra trevligheter som presenteras under Sverigefinalen. Finalresan går runt sommarhalvåret 2020 och presenteras närmare vid anmälningstidens slut.

14. ERSÄTTARE/RESERV

I Svenska padelcupen är det okej att använda sig av en reserv. Reserv anmäler ni på er egen adminsida. Anmäls inte reservinträde och laget spelar med reserv blir laget diskvalificerat. Reservinträde skall också meddelas motståndarna innan spel, när reserv deltager i tävlingen. Man får bara använda sig av en reserv (samma person). Denna reserv kan komplettera laget vid behov under hela tävlingen. Viktigt är att reserven är i samma klass som laget anmält sig till från start.

15. MATCHRAPPORTERING

Allt spel rapporteras på hemsidan i ”resultatformuläret” efter avslutad match. Härefter tar systemet över och uppdaterar er i tävlingsträdet. OBS! Skulle ni av någon anledning inte kunna fylla i scoren i verktyget skall resultatet skickas in via mail snarast efter spelad match.

16. TÄVLINGSDOMARE

Tävlingsansvarig är alla spelare som deltager under grundomgångarna. Först under Sverigefinal finns extern domare på plats.

17. PROTESTER

Om det av någon anledning uppkommer en eller flera situationer som föranleder att ni vill lämna in en protest, så ska detta göras skriftligen via mail till info@svenskapadelcupen.se. Protesten måste inkomma senast dagen efter spel. Protester inkomna senare än detta kommer inte att behandlas.

18. SPELSCHEMA

Svenska padelcupen består av en ”Huvudtävling” och en ”Andra Chansen” vilka skapas efter den första omgången, där förlorarna får en andra chans att nå finalspelet. Lag och vägen från Andra Chansen till finalen kommer att vara aningens svårare, då färre lag går vidare än från Huvudtävlingen.

19. PRISER/VINSTER

I Svenska padelcupen vinner man nya bekantskaper över hela Sverige, rörelse och kondition och ett förlängt välmående. Men självklart har vi även andra vinster till deltagarna. Att komma till Sverigefinalen är en vinst i sig! Allt spel ingår och ni behöver endast ta er till Helsingborg. Det erbjuds även en större bankett på kvällen till ett subventionerat pris. Vinnarna i respektive klass vinner en resa för två personer (laget) till Spanien innehållande flyg (Kastrup) t/r, transfer t/r, dubbelrum på hotell med frukost, träningspass med spanska tränare, besök på World Padel Tour samt en bankett avslutningskvällen med 3-rätters. Representanter från Svenska padelcupen kommer att vara med på resan.

TÄVLINGSLEDNING / TÄVLINGSBESTÄMMELSERNA / TÄVLINGSREGLERNA

Alla generella tävlingsregler som gäller för Sverige och går under Svenska Padelbundet används i Svenska padelcupen rörande bäst av tre set. Oklarheter gällande regelverket – kontakta tävlingsledningen på info@svenskapadelcupen.se.

Vi önskar alla deltagande lag lycka till och varmt välkomna till tävlingen!

Hittar du inte den information du söker kontakta oss på: info@svenskapadelcupen.se